Pälsvård hos hund

När det kommer till hundpäls så finns det många olika typer. Somliga raser har en lättskött päls medan andra kräver mer pälsvård och olika typer av redskap och produkter för bästa skötsel.

Anpassa vården efter rasens behov

Om du har en korthårig eller släthårig hund så behöver du förmodligen inte lägga ner så mycket tid på att sköta om pälsen. Det kan räcka med att bada hunden vid behov, ett fåtal gånger om året. De strävhåriga och långhåriga hundarna har däremot behov att få pälsen trimmad eller i vissa fall klippt, borstad, kammad och badad. Har de dessutom underull bör man borsta dem med en särskild underullsskrapa. Det är viktigt att ha både bra redskap och för ändamålet rätt redskap och produkter när man sköter om en päls.

Vänj hunden vid hantering

Genom pälsvården blir hunden samtidigt van att bli hanterad och det är lättare att upptäcka eventuella skador och sjukdomar när man går igenom hunden från topp till tå. Ett trimbord kan vara väl värt att investera i för att slippa böja sig ner när man jobbar med hundens päls. Om du dessutom är intresserad av hundutställning så kan du obegränsat träna hunden att stå på bordet medan du trimmar, borstar, klipper och pysslar om din hund.

Att ta hand om pälsen innebär inte bara att hunden blir fin och ser välskött ut, utan att den slipper besvär med tovor som kan göra ont. Dessutom får du mindre hår inomhus om du ser till att få bort överflödig päls genom pälsskötseln. Efter ett bad är det ett utmärkt tillfälle att borsta igenom hunden för att få bort så mycket lös päls som möjligt. Under sommarhalvåret borstar man med fördel hunden utomhus efter badet.

This entry was posted in Hundar.