Cykla med hunden

En del hundar behöver mycket information för att må bra och det kan vara svårt att hitta orken att hänga med i deras takt. Det är också ett sätt att utforska större områden på samma promenad och låta hunden uppleva flera miljöer än samma rutt varje dag. 

Steg ett är att skaffa en bra cykel som passar dig och era utflykter. Du kan hitta bra utbud hos Cykelkraft, de har även kunnig personal som du kan prata med via mail eller telefon. Din hund bryr sig inte om vilken cykel du har, men det är bra för dig om den passar underlaget och dina preferenser.

Sedan behöver du köpa en koppelhållare för cykeln, en stålställning med koppel som håller hunden nära dig och cykeln under turen. Du kan köpa sådana hos Zooplus för bara några hundralappar. Men innan du kopplar på hunden och ger dig ut behöver hunden vänja sig vid er nya aktivitet. I början ska du helst leda cykeln med hunden på cykelns högra sida, då kommer hunden alltid vara på insidan av vägkanten och inte utgöra en trafikfara.

Rasta alltid av hunden innan ni tränar med cykeln, att springa vid cykeln ska ses som arbete och hunden har ingen möjlighet att stanna och pinka eller nosa på saker medan ni cyklar. Det måste den få göra på promenader istället.

Koppla hunden till koppelhållaren och led cykeln framåt. Justera hunden så den håller avstånd till cykeln och inte tvärstannar. Beröm hunden hela tiden och börja med korta stunder för att sedan utöka träningen.

Slutligen kan du testa att cykla medan hunden följer med, om hunden är otränad eller mindre behöver du vara uppmärksam på dess kondition och ork. En del hundar orkar springa längre än du orkar cykla, medan andra blir trött snabbare.

Det kan finnas en fördel att kolla upp din hunds tassar både för och efter er cykeltur. Tänk också på att mitt över sommaren så kan asfalterade vägar vara väldigt varma, nästintill heta. Ta därför era cykelturer tidigt på morgonen innan solen värmt upp asfalten. Det går också att välja att cykla sent på kvällen då asfalten hunnit svalna till en mer behaglig temperatur.