Börja med agility

Vill du börja träna din hund i agility finns det mycket du kan göra hemma. Agility är en sport där det gäller för din hund att ta sig igenom en hinderbana utan fel på kortast möjliga tid.

I Sverige indelas hundarna i tre olika klasser, enligt Svenska Brukshundsklubben.

Så här går det till

”Small” är för hundar med en mankhöjd på max 35 centimeter, ”medium” för hundar mellan 35 och 43 centimeter och ”large” för större hundar. De hinder som du ska träna din hund för är balansbom, slalom, däck, gungbräda, tunnlar, hopphinder, långhopp och viadukt/mur. I tävlingarna ser banan olika ut varje gång, det är domaren som ritar banan. För att träna med din hund är det viktigt att ni har ett bra samarbete och har ett bra ömsesidigt förstående. Utgå från att ni ska ha roligt ihop. Du måste hjälpa din hund att bygga upp sitt självförtroende så att den klarar av att jobba självständigt. Här ska fart, precision och intensitet balanseras.

Bygg en egen bana

Vissa övningar tar mer tid att träna in än andra, typ slalom. Och som hundförare behöver du själv träna på hur du kan styra din hund. Du kan bygga upp din egen agilitybana hemma och börja träna med din hund. Det du inte kan göra själv kan du hitta hos välsorterade djurbutiker, som till exempel hoppring och säcktunnel i olika storlekar. Det är viktigt att hindren är anpassade så att hunden inte riskerar att göra illa sig.

Det krävs mycket träning innan ni kan ställa upp i en tävling. Det är viktigt att öva in en kontakt mellan er som inte är fysisk, vid tävling kan ni diskvalificeras om du tar i din hund. Men tänk på att det i första hand är träningen som gör livet lite roligare för er båda. Redan friska ettåringar kan börja träna.

This entry was posted in Hundar.